top of page
Yliesikunta saapuu Esplanaadille_MOD2_edited.jpg

VAPAUSSOTA 1918

Suomen vapaussota 1918

Sosialistien vallankumoushalu johti 27.-28.1.1918 vallankaappaukseen. Punaisten kaappaus onnistui Helsingissä ja eteläisessä Suomessa. Kaappaukseen vaikutti tuntuvimmin Venäjän bolshevikkien esimerkki. Venäläiset sotilaat antoivat myös merkittävää sotilaallista tukea punaisille.​

Vapaussota alkoi, kun laillisen hallituksen armeijan ylipäälliköksi nimitetty Gustaf Mannerheim määräsi 28. tammikuuta aloitettavaksi venäläisten aseistariisunnan Pohjanmaalla. Karjalassa oli aseistariisunta aloitettu ilman ennalta laadittua suunnitelmaa jo 23. tammikuuta.​

 

Saksassa koulutuksensa saaneet suomalaiset jääkärit saapuivat Vaasaan helmikuun lopussa: valkoiset saivat sotatoimissa vähitellen aloitteen haltuunsa. Punaisten voimat lyötiin Tampereen seudulla maalis-huhtikuun vaihteessa. Tampereen valtaus oli suurin Pohjoismaissa käyty taistelu, jossa punaiset menettivät lähes 2 000 miestä, tuhansia haavoittuneina ja noin 11 000 vankeina. Valkoisten menetykset olivat noin 600 kaatunutta.​

 

Huhtikuun alussa Hankoon saapunut saksalainen Itämeren divisioona valloitti Rüdiger von der Goltzin johdolla Helsingin kuukauden puolivälissä ja Loviisassa maihin noussut eversti von Brandensteinin prikaati valtasi Lahden kaupungin toukokuun 2. päivänä, jolloin lännestä vetäytymässä olleet punaiset jäivät saarroksiin. Lahden valtauksen jälkeen saksalaiset eivät enää osallistuneet vapaussodan taisteluihin.

Valkoiset valloittivat Viipurin huhtikuun lopussa ja viimeiseksi Inon linnoituksen 15. toukokuuta. Sota päättyi 16. toukokuuta, jolloin valkoinen armeija marssi ylipäällikkönsä johdolla Helsingin voitonparaatissa.

Vapaussodan kiivaimpia taisteluita käytiin Tampereen lisäksi muun muassa Länkipohjassa, Orivedellä, Antrean rintamalla ja Raudussa.

Sotaan liittyen Suomessa kuoli noin 25 000 henkeä, joista aseet (taistelutoiminta ja terrori) kaatoivat noin 14 000. Pääosin korkeaa kuolleisuutta selittävät nälänhätä ja tautien leviäminen etenkin vankileireillä, joihin joutui sodan päättyessä 75 000 punaista. Valkoisen terrorin uhreiksi joutui yli 8 000 henkilöä ja punaisen terrorin uhreja oli noin 2 000.

mannerheim-300x241_edited.jpg

VAPAUSSODAN
INVALIDIEN
MUISTOSÄÄTIÖ

MUISTOSÄÄTIÖ | APURAHASÄÄTIÖ | INVALIDIEN LIITTO

Vapaussodan Invalidien Muistosäätiö

Vapaussodan Invalidien Muistosäätiö (VIMS) perustettiin vuonna 1978 tekemään työtä viimeisten vapaussodan invalidien ja heidän leskiensä hyväksi. Ajatuksena oli myös jatkaa säätiömuodossa vuonna 1924 perustetun Vapaussodan Invaliidien Liiton (VIL) työtä sen aikanaan lopettaessa toimintansa.

AJANKOHTAISTA

SOME

  • Facebook
  • YouTube
Yliesikunta saapuu EsplanaadillePO.jpeg

Materiaalit

Tutkimuskirjallisuus

Sotatapahtumista kertovaa kirjallisuutta ja kirjoituksia sekä perus-ja hakuteoksia.

Filmit ja laulut

Marssilauluilla on eri maiden armeijoissa vuosisataiset perinteet.

Linkit

Ajankohtaisia ja tärkeitä linkkejä mm. arkistoista ja museoista.

bottom of page